facebook

                   Drvene igračke

Lepota prirodnog materijala, trajnost, jednostavnost, taktilni doživljaj i bezbednost dovoljni su razlozi za izbor drvene igračke za dete.

Drvene kocke su jedne od prvih drvenih igračaka sa kojima se deca rado igraju. Premeštanje kockica, proučavanje različitih oblika, načina njihovog uklapanja i gradjenja različitih formi, pruža deci mogućnost da iskažu svoju maštu i usavršavaju kontrolu pokreta i koncentraciju dok grade zamišljene dvorce, kuće i utvrdjenja. Upravo jednostavnost osnovnih oblika drvenih kockica ukazuje na njihovu beskonačnu upotrebljivost  – svaka nova igra daje kockicama novu formu. Kako deca rastu i unapredjuju svoje znanje i veštine tako se graditeljske sposobnosti i mašta uvećavaju.

Drvene igračke utiču i na dečiji kognitivni razvoj. Drvene slagalice i umetaljke podstiču decu na uočavanje odgovarajućih oblika, boja i veličina kao i redosled slaganja ukoliko je potrebno postaviti ih u odgovarajući niz ili mesto čime se vežba logičko razmišljanje i rasudjivanje. Ujedno se takvim igračkama usavršava i fina motorika šake kao i koordinacija oko – ruka.

Dečija mašta najviše dolazi do izražaja u igri uloga. Deca vole da imitiraju odrasle i igraju se igara iz realnog života. Bilo da je to zamišljeno pravljene kolačića u drvenoj kuhinji ili popravka automobila u majstorskoj radionici, deca će rado provoditi vreme u ovakvoj igri. Igra uloga obogaćuje dečiji rečnik, uči ih svakodnevnim aktivnostima, daje im mogućnost da se lakše socijalizuju sa drugom decom u zajedničkoj igri.