facebook

Igre sa padobranom

Predstavljamo vam pregršt igara sa padobranom koje možete igrati sa decom bilo u učionici ili na otvorenom. Ove igre podstiču decu na saradnju u timu, pomažu im u socijalizaciji, uče ih da jedino koordiniranim pokretima mogu da ostvare cilj i uspešno završe postavljene zadatke. Na taj način kroz igru deca uspostavljaju grupne odnose i uživaju u grupnoj igri.

padobranKokice: Stavite nekoliko loptica na padobran. Recite deci da držeći padobran za ručkice protresu ga i bacaju lopte u vis kao da su kokice koje se kokaju.

Kotrljanje loptica: Recite deci da pokušaju sve loptice da kotrljaju po padobranu dok sve ne ispadnu kroz rupu na sredini (ili neka pokušaju suprotno, da kotrljanjem loptica po padobranu ne dozvole ni jednoj lopti da ispadne).

Prijatelji pod padobranom: Dodelite svakom detetu partnera sa suprotne strane padobrana a zadatak im je da kada cuju prozivanje svog imena brzo protrče ispod padobrana i udare dlanom o dlan kao u sportskom pozdravu a potom zauzimaju mesto svog druga na suprotnoj strani. Prozivate ih sa prijatelji su …. i ….!

Pravljenje talasa: Deca mogu da prave male, srednje ili ogromne “talase” koristeći pokrete ruku različitog intenziteta. Mozete deci pričati priču i naglašavati šta želite da rade različitim pričama o moru, vremenskim prilikama, mornarima na brodu….

Ringišpil: Deca stoje bočno i drze ručke padobrana samo sa jednom rukom. Potom šetaju u krug i pevaju razne pesmice. Možete pokrete menjati te im davati instrukcije da skakuću, trčkaraju. Ukoliko ovo radite uz neku muziku možete uvesti pravilo da kada se muzika na tren zaustavi deca treba da promene pravac kretanja u suprotnu stranu.

Otrovne zmije: Stavite tri-četiri preskakala na padobran a potom recite deci da ga protresu i prave talase ali da se cuvaju da ih otrovne zmije sa padobrana ne ugrizu (ne dodirnu).

Klopka: Deca treba da podignu padobran visoko i prave talase. Prozovite dvoje dece koja treba da pronadju najbolje mesto za protrčavanje ispod padobrana pre nego što se padobran spusti preko njih i uhvati ih u klopku.

Blago na dnu mora: Deca drže padobran I prave talase a ispod padobrana postavljate kutiju sa raznim predmetima. Potom prozivate “ronioce” koji moraju da zarone ispod talasa i “izrone” predmet koji im zadate.

Pečurka: Dok deca stoje trebaju da drže padobran u visini struka. Potom dok broje “jedan” i “dva” treba polako da talasaju sa padobranom a na “tri”svi podižu padobran iznad glave i naglo treba da čučnu povlačeći krajeve padobrana takodje ka dole. Takvim pokretom na kratko će napraviti da padobran liči na džinovsku pečurku.

Džinovski talas: Deca naizmenično podižu ruke kao na utakmicama kada publika sinhronizovano pravi talas naizmeničnim podizanjem ruku.

Lopta na rolerkosteru: Pokušajte da održite loptu da se kotrlja samo po spoljašnjoj ivici padobrana. Kada se približi nekom od dece to dete treba da blago spusti ivicu padobrana a čim ga lopta prodje da podigne ivicu padobrana to će zarotirati loptu u krug.

Zamena mesta: Vaspitač u napred svakom detetu dodeli odredjeni broj ili neku boju a onda prozivanjem dve boje ili broja zapravo proziva decu koja treba da protrče ispod padobrana i zauzmu upražnjena mesta.

Skakutave loptice: Dvoje dece treba da bude ispod padobrana pokušavajući da izbace loptice sa padobrana udaranjem padobrana odozdo, dok ostala deca koja drže padobran pokušavaju da ih sačuvaju da ostanu na njemu.

Lopta u kanti: Podelite decu oko padobrana u nekoliko timova. Svaki tim ima svoju lopticu različite boje i pokušava da svoju lopticu održi na padobranu dok tudju pokušava da izbaci sa padobrana kroz rupu kao da pada u kantu.

Kornjača: Recite deci da se postave u položaj da puze na kolenima i rukama a onda im prebacite padobran preko ledja. Ovako liče na jednu džinovsku kornjaču Sva deca moraju da saradjuju u ovom zajedničkom kretanju pod oklopom kornjače.

Odbojka na padobranu: Podelite decu u dve ekipe koje drže dva različita kraja padobrana i naizmenično pokušava da prebaci loptu na drugu polovinu “terena” (padobrana).