facebook

                        Razvoj fine motorike – veseli prstići u igri

Razvoj fine motorike podrazumeva upotrebu i jačanje sitnih mišića šake. Veštine koje dete stiče uvežbavanjem fine motorike se postepeno usavršavaju upotrebom različitih aktivnosti i igračaka koje ciljano vode ka voljnom, kontrolisanom pokretu. Kako dete raste i razvija se dečije motoričke veštine postaju osnova za rani razvoj pismenosti kao i unapredjenje detetove samostalnosti kroz samostalo oblačenje, hranjenje ili upotrebu toaleta.
Deca koja imaju teškoće u savladavanju veština vezanih za finu motoriku često imaju manjak samopouzdanja jer ne mogu da prate svoje vršnjake u radu u svakodnevnim aktivnostima u vrtiću, poput seckanja papira makazicama ili grafomotoričkih vežbi. Pošto osećaju da im je ovo slabost često izbegavaju takve aktivnosti, što samo dodatno produbljuje problem jer se fina motorika vežbanjem usavršava. Poznato je da deca radije i efikasnije uče ukoliko su zadate aktivnosti zabavne i interesantne. Kada pomislimo na aktivnosti za usavršavanje fine motorike najpre pomislimo na one uobičajene aktivnosti poput crtanja, bojenja, seckanja makazicama, rada sa plastelinom ili testom. Medjutim, možemo jačati mišiće šake i kroz igru. Predlažemo nekoliko zabavnih aktivnosti.

• Oblačenje lutke

Tokom oblačenja i presvlačenja lutke dete neće ni biti svesno da ste mu dali vežbu u kojoj usavršava zakopčavanje i otkopčavanje različite vrste odeće. Ukoliko upotrebite za ovu aktivnost veliku lutku i odeću sa mnoštvom različitih vrsta zakopčavanja poput dugmića, kopči, rasferšlusa, čičak trake ili pertli, kroz igru dete će se zabavljati i ujedno učiti i usavršavati pokrete potrebne za samostalno oblačenje.

• Ginjol lutke i gluma

igra-uloga
Stavljanjem ginjol lutke na ruku dete stavlja kažiprst u prostor predvidjen za glavu lutke, a palac i srednji prst uvlači u deo predvidjen za ruke lutke. Da bi se pokreti lutke sinhronizovali u glumi potrebna je svesna kontrola ova tri prsta. Na taj način jačaju se mišići cele šake i ruka se priprema za pisanje, jer su ova tri prsta dominantna u pisanju, a osim toga vežba se hvatanje sa tri prsta kao i koordinacija pokreta.

• Nizanje perli ili različitih oblika

dugmad-oblici-nizalica
Razne nizalice u kojima je potrebno provući pertlu ili konac kroz rupicu perle ili dugmića odlično su sredstvo za vežbanje fine motorike. Kroz ovu aktivnost vežba se i dečija koncentracija, pažnja, fokusiranost ukoliko je potrebno slediti odgovarajući zadati niz po pitanju redosleda slaganja boja ili oblika.

• Veseli prstići

o-nama-slika3
Koristite prste prilikom pričanja priča, pevanja ili učenja brojalica. Neka prsti budu glumci, navodite decu da imitiraju vaše pokrete u ovoj aktivnosti. Evo nekoliko primera pesmica u kojima koristite prste. Iscrtajte na svakoj jagodici prsta nasmejano lice 🙂

Palac: Ja sam palac glavni prst, delija sam jak i čvrst!
Kažiprst: Priznati mi mora svak’, da sam vitak, brz i lak!
Ssrednji: Poštujte me redom svi, jer sam od vas najveći!
Prstenjak: Vredniji sam od svih vas, jer ja nosim zlatni pas!
Mali prst: To već znade ceo svet, bez mene vas nema pet!

Ili na engleskom jeziku porodična pesmica gde prstići predstavljaju članove porodice.

Daddy finger, daddy finger, where are you?
Here I am, here I am. How do you do?
Mommy finger, mommy finger, where are you?
Here I am, here I am. How do you do?
Brother finger, brother finger, where are you?
Here I am, here I am. How do you do?
Sister finger, sister finger, where are you?
Here I am, here I am. How do you do?
Baby finger, baby finger, where are you?
Here I am, here I am. How do you do?

• Sitni predmeti u igri

velike-bockalice   

Bockalice su stara dobro znana igračka i starijih i novijih generacija. Neprevazidjena igračka u uvežbavanju fine motorike, istovremeno kreativna i zabavna. Sa različitim veličinama glave bockalice načinjeni kreativni radovi imaće složeniji i zanimljiviji izgled.    

Kačenjem crteža pomoću štipaljki ili povezivanje štipaljke sa odgovarajućom bojom kartona vežbaju se mišići cele šake.    

raznobojne-stipaljke 

Nizanje raznobojnih spajalica i pravljenje lančića zabavna je aktivnost. Ako se tome doda i odgovarajući zadati redosled boja ili broja koji treba povezati u niz na lančiću uz ovu aktivnost vežbaćete i matematiku!                                                                                                  

Šraf i matica za male majstore koji treba da pronadju koja matica veličinom odgovara kom šrafu, a onda i zavrtanje postaje lako.

Ideje su brojne, dajte dečijim prstićima mogućnost da se konstantno zabavljaju, uvežbavaju i jačaju!