facebook

Užina u vrtiću

 

mali-kuvar pano-meni mali-kuvar-2

Redovni izbalansirani obroci i hranljive užine obezbedjuju deci dovoljno energije za celodnevni boravak u vrtiću. Okupljanje za stolom predstavlja važan čin socijalizacije deteta. Zajednički obroci su takodje prilika da se obnove ili nauče pravila lepog ponašanja za stolom, maniri i bonton.
Priprema užina je laka bilo da se radi o voćnoj užini ili o pripremi peciva i kolača slanih ili slatkih. Korisno je povremeno decu uključiti u sam proces pripreme užine. Deca se raduju kada im se da prilika da zajedno sa odraslima seckanju, mese, mute, peku, aranžiraju, poslužuju i konačno uživaju u obrocima koje su sami spremili.
Dajemo vam predloge nekoliko recepata za pripremu slane ili slatke užine koje je lako spremiti, a predstavljaju zdrav medjuobrok.

I slano…

mini-pizza-prasici

Mini pizza “Prasići”
(navedene mere dovoljne su za pripremu 40 mini pizza)
Testo: 1 kvasac, 500 ml kisele vode, 1 kašičica šećera, 2 kašičice soli, 1 šoljica za crnu kafu ulja, oko 850 gr – 1 kg mekog brašna tip 400. Zamesiti testo i ostaviti ga da se digne.
Nadev: 300 gr praške šunke, sitno rendani sir (gauda, trapist, edamer…), origano, malo kuvanog paradajza kako bi se svi navedeni sastojci povezali.
Od navedenih sastojaka možete praviti zemičke tako što ćete kidati testo veličine oraha potom rastanjiti na dlanu, puniti sa po jednom kašičicom nadeva a potom uviti i staviti u pleh okrenuto na dole ili praviti mini pizze prasiće kao na fotografiji kako bi deci ova omiljena užina bila još sladja.
Pre pečenja namazati razmućenim žumancetom sa malo mleka a pored svake zemičke ili pizze staviti po listić putera. Peći na 250° C dok ne porumeni.

Pogačice sa sirom
500 gr sitnog sira, 1 margarin, ½ kg mekog brašna tip 400, malo soli, ½ kašičice praška za pecivo. Zamesiti glatko testo, staviti ga u najlon kesicu ili ga uviti u prijanjajuću foliju i ostaviti da stoji u frižideru oko 1 sat. Ovako spremljeno testo može da stoji u frižideru i do 5 dana. Kad ga izvadite iz frižidera, stavite malo brašna na radnu ploču, razvijte oklagijom testo na debljinu od 1 cm i modlom vadite pogačice ili isecite nožem kvadratiće ili štapiće. Testo pre pečenja namažite razmućenim žumancetom sa malo mleka. Odozgo možete posuti susamom ili kimom. Peći na temperaturi od 250°C dok ne porumene.

Projice
(navedene mere dovoljne su za pripremu 24 projica spremljenih u modlicama za mafine)
Tečna faza: 1 čaša kiselog mleka, 1 ½ čaša kisele vode, 1-2 umućena jajeta, 1 šoljica za crnu kafu ulja.
Čvrsta faza: 2 čaše palente, ½ čaše mekog brašna tip 400, 1 prašak za pecivo, 2 kašičice soli, 1 kašičica šećera.
Pomešati obe faze, dodati sitan sir ili rendani sir oko 300 gr i po želji umešati još origano začin, seckanu prašku šunku, kisele krastavčiće, seckane masline ili neke druge sastojke.
Sipati u modlice za mafine i peći na temperaturi od 250°C.

I slatko…
mafini-sa-crvenim-vocem

Mafini sa crvenim bobičastim voćem
(navedene mere dovoljne su za pripremu oko 20 komada mafina)
2 ½ šolje mekog brašna tip 400, 1 kašičica praška za pecivo, ½ kašičice soli, ½ kašičice cimeta. Pomešati sve suve sastojke. U drugoj posudi pomešati 2 jajeta, 1 kiselu pavlaku, 1 kašiku mleka, 8 kašika ulja, 1 kesicu vanil šećera i 1 šolju šećera. Pomešati obe smese i u nju dodati 1 ½ šolju voća (zamrznutog ili svežeg – najbolja je mešavina crvenog bobičastog voća: borovnice, maline, ribizle, višnje). Sipati u modlice za pripremu mafina, peći na 250°C. Kad su pečene posuti šećerom u prahu.

Mafini sa čokoladom i kremom
(navedene mere dovoljne su za pripremu oko 20 komada mafina)
Sastojci:
220 gr brašna, 100 gr izlomljene čokolade, 2 kašike kakaoa, 1 prašak za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 1 jaje, 100 gr šećera, 125 gr mekog margarina, 300 ml jogurta, eurokrem.
Priprema:
Pomešati brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodati izlomljenu čokoladu, jaje, margarin i jogurt pa umutiti mikserom. Smesu pažljivo sipati u podmazan i brašnom posut kalup za mafine ili ubaciti u modlice specijalne minjon papiriće za pečenje mafina pa u njih izliti testo. Peći ih 20 minuta na 180°C. Još vruće premazati eurokremom i po želji dekorisati čokoladnim mrvicama ili mrvicama u boji.

Banini keksići sa džemom
Sastojci:
3 jajeta, 3 šoljice za crnu kafu šećera, 3 šoljice ulja, 8 šoljica brašna, 1 prašak za pecivo.
Priprema:
Zamesiti testo, kidati komadiće testa i uroljati ih u kuglice veličine oraha. Kad su sve kuglice u plehu za pečenje, drškom varjače na sredinu svake kuglice utisnuti rupu u koju stavljate džem od kajsija, šipaka, jagode… Peći na 250°C dok ne porumene. Pečene posuti šećerom u prahu.